Saturday, June 11, 2005

SCONES

5 EGGS
400 GM CASTER SUGAR
1 KG SELF RISING FLOUR MOTHER'S CHOICE
350 GRM BUTTER FROZEN(CHOP INTO SMALL CUBES)
MIXED WITH 'K' WHISKER UNTIL BISCUIT CRUMB LIKE FORMED
ADD 100ML DOUBLE CREAM
POUR 1 CUP COLD FRESH MILK
MIXED WELL UNTIL THE MIXTURE BECOME A STICKY DOUGH.
TURN DOUGH ONTO LIGHTLY FLOURED SURFACE AND KNEAD LIGHTLY UNTIL SMOOTH.
PRESS DOUGH OUT TO 2CM THICKNES.
CUT INTO ROUNDS WITH 5CM CUTTER.
PLACE SCONES INTO GREASED BAKING TRAY.
BAKE IN MODERATELY HOT OVEN 15 TO 20MIN OR UNTIL GOLDEN BROWN.
SERVE HOT WITH STRAWBERRY FILLING AND CREAM

Wednesday, June 08, 2005


Scone oh scone..

Scones

Entah mengapa pagi ini aku terliur nak makan scone. Macam mengidam pulak. Aku pun bawa hubby minum kat cafe yang baru beroperasi beberapa bulan yang lalu. Letaknya strategik, dipusat bandar Brunei; Bandar Seri Begawan

Sampai ketempat itu, ada beberapa pelanggan yang sudah santai duduk sambil menikmati hidangan mereka. Aroma cuppocino menusuk-nusuk hidung ku. Membuatkan selera ku untuk ikut menikmatinya melonjak-lonjak ketahap maksima.

Aku membelek-belek menunya beberapa kali. Namun perkataan s.c.o.n.e. tidak ku temui. Memang sah orang yang memberi infomasi kepada ku tidak tepat. Lalu perasaan dongkol ku menguasai diri. Patah selera ku untuk memesan menu yang lain. Hubby sudah settle dengan pesanannya; muffin with hot chocolatenya. Belek punya belek, akhirnya aku hanya memesan chocolate fudge cake dengan hazelnut cuppocino. Sempat dalam hati aku berbisik.. nanti petang aku buat sendiri..

Dalam aku memasang angan-angan, datang pelayan cafe membawa hidangan yang kami pesan. Ehmmmm... seems delicious juga chocolate fudgenya. Ku potong sedikit dihujung garpu. Lalu ku masukkan ke mulut perlahan-lahan. Potongan kecil chocolate fudge jatuh kelidah ku. Terasa tekstur keknya begitu lembut. Ku kunyah perlahan-lahan dengan penuh penghayatan, menikmati semua isi ramuannya. Terasa coklat fudgenya cair diatas lidah ku. Ehmmmm... perasaan dongkol ku tadi mula pecah berserpihan dan terus terebang melayang bersama cairnya chocolate fudge didalam mulut ku. Unexpected delicious and it is really tasty. Memang keknya benar-benar lembap dan lembut.

Aku memang tak lokek untuk memberi *****

Tuesday, June 07, 2005


Dalam perjalanan menuju ke cafe, aku sempat mengambil gambar ini.. Bandar Seri Begawan betul-betul dah berubah wajah.. bertambah indah.