Saturday, January 14, 2006

Hari Raya Korban... Hari Puja Usia...

Untuk sepupu yang berada dikota salju. Ampun! Kaka inda sampat hantar kau ke airport. Malam atu kami bertakbir raya haji selesai menunaikan solat maghrib sampai kaka terlupa. Masa beimpun arah Tangah pagi raya atu.. mencari kau yang indada.. baru perasan kau sudah terabang.. uwaaaaaaaaaaaaaa

Untuk menebus rasa bersalah kaka hadiahkan n3 ani sebagai pengubat rindu diperantauan. Ceh! :) Dibawah secara eksklusif majlis Puja Usia Bonda mu...


Aku datang orang dah abis potong daging.


Kepala Sapi ni pun dah tersadai atas lantai..


Hah ni orang kuat kita, kalau nak semelih King Kong pun boleh.


Daging-daging yang sudah siap dibungkus untuk diaggih-aggihkan
kepada jiran-jiran dan sanak saudara yang lain.


Orang sibuk membagi-bagi daging korban.. aku dok intai bunga mak saudara aku.


Ni yang buat aku jeles nih. Catteleya Mak Saudara kita ni,
lebih besar dari catteleya Nina.. Rupanya dia guna baja sisa
kambing dengan kacang soya..


Lampu dimatikan. Kakak-kakak, adik-adik, anak-anak, anak saudara
dan cucu saudara kejutkan dengan choir selamat puja usia...
"Allah selamat kan kamu.. Allah selamatkan kamu.. *versi 3 Abdul*


Memotong kek 50tahun


Nasi Pulut Kuning pun di sediakan tanda kesyukuran dalam usia
setengah abad ni beliau masih sehat dan kuat.

Monday, January 09, 2006

Bisa kah aku???????

Kalaulah aku cukup kuat untuk letak jawatan dalam waktu terdekat nih.. Bisakah aku hidup. Ehmmm ulat dalam batu pon bolih kan???

Baru dua hari kerja, aku dah rasa bosan hadap mesin buduh tu. Aku rindu nak duduk rumah macam kemarin-kemarin. Cooking. Gardening. Sewing. Decorating. Ehmmmmm bahagianya hidup aku.

And yang paling aku rindu, main ngan Si Kecik aku. Layan mulut tiong dia yang tak berhenti berkicau. Urghhhhhh bosan.. bosan.. bosan.. bosan.. aaah

Aku tak boleh buat cam ni lagi... uwaaaaaaa


looking at the garden through an open window.. making a cup of cofee..


walking along the pathway... leading to the favourite spot..


sitting on the bench.. sipping the hot coffee in a chilled air...


enjoying the green view...


watching the flowers bloomed..

That's what..

I want to do...

... could I????????

... my domestic dream is hard to achieve.

My secret garden


Passion flower

I just found my flower's botanic name was Passion Flower. At first I thought it was a clematis. And it was surprising me that flower is a natural relaxant that is traditionally prescribed as a Complimentary and Alternative Medicine (CAM) for nervousness and mild to moderate anxiety. To read more about this flower click here. To zoom picture click here

Cinnamon Roll

Sunday, January 08, 2006

Lemon Cheese Scone




Mami Jid kueh ni namanye scone S.C.O.N.E. (leynah sampai eja nama kueh tuh :P) kena makan ngan strawberi jem ni tau Mami Jid... ehmmmmm nyum... nyum... nyum.

Kalau nak resipi kena cangkol n3 kat bawah tuh. Ikut jer semua bahan-bahan yang tersenarai. Cuma kena tambah parmesan cheese 300gm ngan kulit ari lemon beserta jusnye sekali(dari sebiji lemon yang segar). Harap-harap yang tak suka makan scone tu cuba-cubalah test terai.. cuba jer sekali nih.. lepas tuh.. akak garenti korang kecandu.. :P

Kat bawah nih akak zoom scone tu biaq besaq sikit. So adik kita yang awal-awal masuk kat rumah akak disebelah tu.. pasti dah nampak kan.. Tak usah guna teropong, dah cukup besaq dah. Nampaaak..???? Bukannya durian ataupun muffin perisa durian. Scone lah... sayangggg..


Lemon Cheese Scone

Shape dough into a ball. Place dough in a lightly greased bowl. Turning once to grease surface of the dough.
Roll dough into 20"X12" rectangle onto lightly floured on a flat cleaned surface.


Brush with fruit juice or water. Or you can even use tea(be adventurous lah...
tapi kalo korang kena masuk bilik termenung acap kali...
please.. please.. please.. lah.. dont blame on me ahak)

Spread chopped almonds, raisins, brown sugar ang ground cinnamon.
Roll up rectange into a spiral.

Slice the roll about 2" length. Arrange the roll in the 12"X8"X2" buttered baking pan.


Cover the baking pan and let them rise until nearly double in size
(about 45min in warm temperature room - 30celcius ) then bake 25min with 180Celcius.


Walah..... Its more yummy.. when you're topping with cheese cream.