Hobbies: Come and share with me.. your simple things of everyday life; gardening, entertaining, cooking and decorating..
Pages
▼
Wednesday, September 19, 2007
Juadah Sungkai - Apple Flan
Kulit:
2 sudu besar mentega
2 cawan tepung naik sendiri
4 sudu makan serbuk cornflakes
1. Pukul mentega hingga lembut.
2. Uli dengan bahan kering hingga lembut.
3. Canaikan ke dalam mangkok pai.
4. Bakar 10minit - 180celcius.
Inti:
3 biji epal hijau(dadu)
1 cawan gula perang
1 cawan kismis
1 cawan kurma
1 sudu teh cinnamon
1 biji jus buah oren
100g mentega tanpa garam
100g badam panggang
Kastad:
3 biji telur
1 cawan susu segar.
(Pukul ringan telur dan susu itu. Kemudian tapiskan 3 kali barulah digunakan)
1. Panaskan fry pan.
2. Masukkan mentega.
3. Masukkan gula, gaul sebati.
4. Masukkan epal, masak 5 minit.
5. Masukkan kismis dan kurma. Masak lagi 1 minit.
6. Masukkan jus oren dan cinnamon.
7. Tuang kedalam kulit flan yang telah masak tadi.
8. Taburkan badam.
9. Bakar 5minit - 180celsius.
10. Keluarkan dan tuangkan kastad dan bakar lagi hingga masak.
salam ramadhan 14 nina,
ReplyDeleteoh cik nina yang pandai buat berbagai masakan, tahun ini cadangan nak buat berapa jenis kuih raya. Mesti penuh 2 meja.
Alahai kaklela jan lah puji cam tu *sepit hidung kakmOn guna penyepit kain* :p
ReplyDeletebtw kuih raya orang tempah tak cukup jari tangan nak hitung.. tapiiii tak tahu la atas meja si pembuat biskut itu tak cukup meja atau tak ada langsung.. :D