Saturday, May 26, 2007

Nasi Briyani Dan Ayam Madu


Nasi Briyani

5 cawan beras basmati direndam 1jam
5 cawan stok ayam(air rebusan dari 1 ekor ayam)

Dikisar halus:
5” halia
7 biji bawang merah
9 ulas bawang putih
1 biji bawang bombay

1cawan minyak sapi untuk menumis
Rempah lima secukupnya
1 paket rempah briyani(Tanya kedai mamak)
1/2 cawan puri tomato yang bermutu
1 cawan dadeh(yoghurt)
5 biji buah prun
½ cawan buah kering campur
5 camca air mawar
5 lembar daun salam
5g saffron bersihkan dan rendam dlm mangkok
1 pokok daun parsley

1. Panaskan periok diatas api.
2. Masukkan minyak sapi.
3. Tumis rempah lima hingga naik bau.
4. Masukkan bahan kisar. Goreng hingga garing.
5. Masukkan rempah briyani, daun salam dan puri tomato.
6. Masak sampai pecah minyak.
7. Masukkan dadeh dan garam secukup rasa, masak lagi sebentar.
8. Masukkan stok ayam. Masak hingga mendidih.
9. Masukkan beras basmati.
10. Bila airnya sedikit kering masukan buah kering , saffron dan air mawar.
11. Tanaklah sampai masak.Taburkan daun parsley dan hidangkan bersam lauk



Posted by Picasa

Saturday, May 12, 2007

Di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2007

Bersama penulis prolifik Alaf21 Anis Ayuni yang manis duduk disebelah kiri dan kakaknya Meen Zulaikha juga seorang penulis Alaf21(berdiri dibelakang) yang turut serta menyokong Buku Bagas Tangan Bu Apsah. Terimakasih atas sebuah ukhuwah yang manis itu.
Posted by Picasa

Booth 3155

Bersama anak buah Makcik Raja

GAYAH ENTERPRISE


Posted by Picasa

Wednesday, May 02, 2007

Jari Amai Ku

Kek Ngek-Ngeeek akan tampil 'malatop dengan hanya menambah sedikit kreativiti awda.
It looks marvelous...
Posted by Picasa

Ngek-Ngeeek





Resipi ada dirumah sebelah. Silakan ke blog Nina Suria
Posted by Picasa

Tuesday, May 01, 2007

Bu Apsah bersama gubahan bunganya

Foto ini telah digantung di bahagian Pameran Kraft Tangan di bangunan Alat-Alat Kebesaran Brunei bersempena Jubli Perak Sultan Brunei menaiki tahta.
Posted by Picasa