Monday, October 28, 2013

Aidiladha berlalu sudah..

Ampun  beribu ampun, aku tak sempat membuat lintas langsung waktu Raya korban dua minggu lepas seperti yang dijanjikan. Dan malam ini rasanya ingin mengongsikan bersama kemeriahan Aidiladha di rumah ayahanda dan bonda-bonda saudara.

Malam Aidiladha kami sekeluarga mendahului menyemarakan malam 10 Dzulhijjah dengan bertakbir beramai-ramai. Hati terasa pilu mendengar anak-anak kita yang bertakbir. Dan saat itu juga terbayang di ruang mata saat perjalanan kami dari Arafah-Mudzalifah-Mina lima tahun dulu. Subhanallah, satu perjalanan yang tidak akan pernah dilupakan. Perjalanan yang sempit dan padat dengan ribuan kenderaan dan jutaan jemaah, hanya mencari keredhaan Allah Ta'ala. Bibir terus berzikir dan bertalbiah, sahut bersahutan, tidak sesaat pun berhenti.  Dan terima kasih Allah yang telah memberi laluan mudah pada kenderaan kami untuk sampai ke distinasi pada waktu yang tepat tanpa sedikitpun kesulitan diharungi. Subhanallah Walhamdulillah Walaillahaillah Wallahuakbar..


Pada sebelah pagi di Aidiladha kami menyambut di rumah bonda saudara, juga dimulakan dengan bertakbir beramai-ramai. Suasana sungguh meriah dengan juadah penuh meja. Bagai menyambut hari Lebaran juga.


Dan di sebelah petangnya pulah majlis korban dengan tiga ekor kerbau selamat diungkayahkan bersama keluarga. Moga ukhuwah yang manis itu akan berkekalan hingga ke akhir nanti.


Salam dari kotej Simpor

3 comments:

Ummi said...

Assalamualaikum kakmOn cayang...rindu sangat2 daaaahhh...kenapa lama betul menyepi...huhu. Dah lama x berceloteh, x bertegur sapa...maafkan Ummi, bukan terlupa, bukan merajuk, bukan alpa...masa juga yg nak ku salahkan agaknya...Huhuuu..

Semoga kakmOn sentiasa dalam sihat dan dirahmati Allah jua hendaknya...Salam ingatan dan sayang dari Ummi...muuuaahh!

Nina Suria said...

huwaaaaaaaaaaaaaaa rindunyerrr.. *lari peluk ummi*

Amin amin amin ya Rahman.. moga ummi pun sehat dan sentiasa dalam rahmah Illahi xoxo

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI