Kek Keju Oren
Bahan-bahannya:
10biji telur besar
300 g gula kastor
350 g mentega cair tanpa garam
350 g tepung naik sendiri
500 g krim keju
125 ml krim segar(optional)
1 biji buah oren(ambil kulitnya kemudian disari)
Toping
250 g gula aising
1 biji buah oren(ambil kulitnya kemudian disari)
Krim putar(optional)
- Panaskan ketuhar kepada 200C.
- Sediakan loyang pembakar kek 14X14. Lapiskan dengan kertas minyak dan sapukan mentega.
- Krim keju dipukul hingga lembut didalam sebiji mangkuk(dua minit).
- Masukkan krim segar perlahan-lahan, pukul hingga sebati. Ketepikan.
- Telur dan gula dipukol hingga putih dan kental dengan pengadun kek elektrik yang berkuasa tinggi didalam sebiji mangkuk yang lain.
- Turunkan kelajuan mesin ketahap sederhana. Masukkan tepung sedikit-sedikit sehingga habis. Matikan mesin pengadun kek.
- Masukkan adunan krim keju, kaup dan balik-balikkan adunan hingga rata dengan sendok kayu.
- Masukkan mentega cair, jus oren dan kulit oren. Kaup lagi hingga sebati.
- Tuang adunan kek kedalam loyang dan bakar 170C selama 30minit atau hingga masak.
- Sementara itu campurkan gula aising dan jus oren yang disari tadi.
- Aduk sebati hingga pekat dan licin.
- Tuangkan keatas kek yang sudah masak. Hias dengan krim putar dan kulit buah oren.
No comments:
Post a Comment