Hobbies: Come and share with me.. your simple things of everyday life; gardening, entertaining, cooking and decorating..
Saturday, August 25, 2007
THREE CHEESE CHICKEN
3 keping isi dada ayam(buat poket dengan membelah ditengah-tengahnya).
100g keju Parmesan
100g keju Roma
100g keju krim
1 pohon parsley di cencang
9 ulas bawang putih dicencang
3 biji buah peach kering dicencang
3 biji lada hidup dicencang
1 sudu the lada hitam ditumbuk kasar
1 sudu teh Italian Herbs
5 sudu makan jus cranberry
Garam secukup rasa
1 sudu besar mentega untuk menggoreng
1/2 biji lemon.
1. Keringkan isi ayam dengan tuala kertas. Ketepikan.
2. Campurkan ketiga-tiga keju dan parsley hingga sebati.
3. Sumbatkan campuran keju kedalam poket ayam. Sematkan dengan lidi sate. kemas-kemas. Ketepikan.
4. Campurkan lada hitam, lada hidup, garam, bawang putih, buah peach dan jus cranberry di dalam mangkok.
5. Peraplah isi ayam tadi kedalam bumbu diatas.
6. Panaskan non-stick frying pan.
7. Masukkan mentega dan gorenglah ayam hingga masak.
8. Sisa bahan perapan tadi di massukkan kedalam fry pan(bekas menggoreng ayam tadi) dan masaklah hingga mendidih. Tuangkan keatas ayam.
9. Perahkan lagi jus lemon. Hidangkan sementara panas.
Nota Yagan: Perap ayam lebih kurang 1jam. Lebih lama lagi sedap.
Boleh juga menyediakan sehari sebelum menggunakkanya dan simpan dalam peti sejuk.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment