Kek Cawan Kembang Setaman
250g mentega
250g krim keju(suhu bilik dan di dadu)
250g gula perang(light brown sugar)
125ml butter milk(whole milk pun ok)
5 biji telur
*1 sudu makan bicarbonate of soda
*1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan serbuk badam(ground almond)
1 biji epal di parut kasar
1/2 biji lobak di parut kasar
1 biji oren(ambil zest dulu kemudian baru ambil juice nya)
mangkuk kertas muffin secukupnya
1. Mentega dan gula perang di pukul hingga gula hancur.
2. Masukkan krim keju dan pukul hingga sebati dan licin. Turunkan kelajuan mesin.
3. Masukkan kuning telur satu-satu.
4. Masukkan bahan kering dan butter milk berselang seli hingga habis.
5. Masukkan buah-buahan dan zest oren, kaup dan balik-balikkan hingga rata.
6. Isikan mangkuk kertas muffin dengan adunan kek 3/4 penuh. Bakar 12minit dengan api 180celcius.
Hiasan krim:
2 cawan whip cream
1 biji lemon
4 sudu makan gula aising(jika tidak suka manis buangkan)
2. Masukkan whip cream, kaup dan balik-balikkan hingga rata.
3. Masukkan dalam piping bag, guna nozzle yang rata muncungnya (seperti ini [=]).
Bila kek dah masak, biarkan kek sejuk sepenuhnya barulah dihiaskan dengan whip cream tadi di atasnya. Ikutlah daya kreatif masing-masing. Yang paling senang kakmOn pusing-pusingkan aja piping bag itu membentuk lukisan bunga anak-anak tadika. Hahaha.. Kemudian letak mashmallow di tengah-tengahnya. Mudah dan meriah kan???
Orkid ini bukan dari kebun belakang kakmOn tau, ini adik kakmOn yang beri... Petalnya besar dan warnanya sangat cantek.
4dozen kek cawan dah siap dan 2 dozen daripadanya dah selamat pun kena angkat... Malam ni kakmOn nak tidur awal, esok kakmOn stori. Faizah! Insya Allah kakmOn akan tempek resepi kek cawan mudah dan meriah itu sebelum subuh. Sekarang dah tak larat lagi dah... Selamat malam.
Dah tempek pun resipinya, Faizah kalau dah melahirkan pasti baby tu pun rajin masak jugak, kan???
4 comments:
Kak mOn..
Kalau saya xda self-raising flour tu boleh ganti x dgn tepung lain?Kat sini byk jenis tepung tapi sampai sekarang tepung naik sendiri x jumpa2..dah la bahasa pun lainkan..
anyway..thanks for the recipe..
mmg nak masak cake ni..x kira sarat2 pun nak masak jugak..hehehe
faizah bole ganti self rising tu ngan all purpose flour + 1 sudu makan baking powder.. atau tepung kek yg lain.
u welcome dear, hope u suka kek tu bila dah buat nanti ;)
Cantiklah bunga orkid tu... memang kembang setaman pun. Haha..entry Kak Mon yang ini memang sesuwaiii sungguh tajuknya BLOOMING DAY. Ini yang buat kita terpikir dua tiga kali nak cuba resipi kek Kak Mon ni.. takut kek tu kembang setaman, kita yang kembang dua taman! hahaha...
mamafami kalo ko kembang dua taman, kakmOn lagi lah kembang sepadang bola hikhikhik :p
Post a Comment