Pohon Apong ini memang tumbuh subur di sungai Brunei
Kiri: Berus untuk menyuci buluh(bekas penyambut air nira). Juga diperbuat daripada batang daun Apong, hujung batangnya di ketuk sehingga pecah dan bersabut.
Buluh dipotong dan dibersihkan. Dikeringkan diatas para sebelum digunakan untuk mengumpul air tuak(air nira yang keluar mengalir dari pohon Apong yang telah dipotong).
Selepas tiga hari pemotongan pohon Apong baharulah buluh penyambut air tuak diletakkan disisi pohon Apong untuk mengumpulkan air tuaknya.
Air tuak dimasak didalam kawah sehingga air 'didehnya' tinggal 1/9 bahagian sahaja. Kemudian apinya pun dimatikan. Dibubuhkan lagi bahan 'indong'(gula anau yang sudah masak) untuk mempercepatkan proses pemekatan.
Kiri: Berus untuk menyuci buluh(bekas penyambut air nira). Juga diperbuat daripada batang daun Apong, hujung batangnya di ketuk sehingga pecah dan bersabut.
Kanan: Alat untuk 'mengulit'(mengaut) Gula Anau yang telah masak. Diperbuat daripada tempurong piasau(kelapa) yang telah dibelah dua dan dipakukan sebatang kayu untuk memudahkan mereka mengaut gula anau yang pekat dan melekat.
Buluh dipotong dan dibersihkan. Dikeringkan diatas para sebelum digunakan untuk mengumpul air tuak(air nira yang keluar mengalir dari pohon Apong yang telah dipotong).
Selepas tiga hari pemotongan pohon Apong baharulah buluh penyambut air tuak diletakkan disisi pohon Apong untuk mengumpulkan air tuaknya.
Air tuak dimasak didalam kawah sehingga air 'didehnya' tinggal 1/9 bahagian sahaja. Kemudian apinya pun dimatikan. Dibubuhkan lagi bahan 'indong'(gula anau yang sudah masak) untuk mempercepatkan proses pemekatan.
Sumber: Othman Haji Mat Don. "Perusahaan gula apong".
Bahana 15(32) 20-24
No comments:
Post a Comment