Wednesday, September 19, 2007

Juadah Sungkai - Apple Flan





Posted by Picasa

Kulit:
2 sudu besar mentega
2 cawan tepung naik sendiri
4 sudu makan serbuk cornflakes
1. Pukul mentega hingga lembut.
2. Uli dengan bahan kering hingga lembut.
3. Canaikan ke dalam mangkok pai.
4. Bakar 10minit - 180celcius.

Inti:
3 biji epal hijau(dadu)
1 cawan gula perang
1 cawan kismis
1 cawan kurma
1 sudu teh cinnamon
1 biji jus buah oren
100g mentega tanpa garam
100g badam panggang

Kastad:
3 biji telur
1 cawan susu segar.
(Pukul ringan telur dan susu itu. Kemudian tapiskan 3 kali barulah digunakan)

1. Panaskan fry pan.
2. Masukkan mentega.
3. Masukkan gula, gaul sebati.
4. Masukkan epal, masak 5 minit.
5. Masukkan kismis dan kurma. Masak lagi 1 minit.
6. Masukkan jus oren dan cinnamon.
7. Tuang kedalam kulit flan yang telah masak tadi.
8. Taburkan badam.
9. Bakar 5minit - 180celsius.
10. Keluarkan dan tuangkan kastad dan bakar lagi hingga masak.

2 comments:

Leyla Shuri said...

salam ramadhan 14 nina,

oh cik nina yang pandai buat berbagai masakan, tahun ini cadangan nak buat berapa jenis kuih raya. Mesti penuh 2 meja.

Nina Suria said...

Alahai kaklela jan lah puji cam tu *sepit hidung kakmOn guna penyepit kain* :p

btw kuih raya orang tempah tak cukup jari tangan nak hitung.. tapiiii tak tahu la atas meja si pembuat biskut itu tak cukup meja atau tak ada langsung.. :D