Monday, September 17, 2007

Kuih Raya

K
Posted by Picasa


Kek Gulung Coklat Stroberi

A
5 biji putih
8 biji kuning telur
100g tepung naik sendiri
50g tepung jagung
150g gula kastor
1 sudu teh ovallete
1 sudu the vanilla

B
200g mentega cair(unsalted butter)
1 sudu teh strawberry emulco
1 sudu the pewarna merah jambu


C
150g icing sugar
500ml whip cream
1 sudu makan strawberry emulco
Chocolate rice secukupnya

1. Pukul whip cream dan icing sugar hingga naik dan gebu.
2. Masukkan strawberry emulco dan gaul sebati. Ketepikan.

Cara-caranya
1. Pukul semua bahan A hingga gebu dengan menggunakan mesin pengadun elektrik yang berkuasa tinggi(max speed).
2. Masukkan mentega cair perlahan sambil dikaup dan balik-balikkan hingga rata.
3. Ambil kira-kira 6 sudu besar adunan diatas dan bubuh pewarna merah jambu.
4. Tuang 4sudu besar(adunan tanpa pewarna) dan ratakan keatas dulang swis roll yang telah dilapiskan kertas minyak dan disapukan mentega(1cm tebal).
5. Picitkan warna merah jambu keatas lapisan awal tadi.
6. Bakar dengan api atas sahaja 180celsius selama 10minit atau hingga masak.
7. Oleskan dengan krim C setelah kek benar-benar sejuk.
8. Gulung kemas kek diatas dengan menggunakan plastic cling wrap.
9. Oleskan kek roll yang sudah di gulung dengan krim tadi.
10. Taburkan dengan chocolate rice. Masukkan ke dalam peti sejuk sebelum di potong.

3 comments:

Anonymous said...

Ya Allah ya Tuhanku, kurniakanlah kekuatan kepada ku untuk melihat kuih2 kakmon ini di bulan puasa ini..... **meleleh air liur**

Leyla Shuri said...

salam berposa nina,
setiap kali buka rumah ini, naik 1kg. Apasal agaknya?

Nina Suria said...

AkuP
Jid.. *hulo sapu tangan leyinah* :p

jahrera
salam kembali kak :)

naik 1KG??? :O

Ohhh please god, if u cant make me thin, make my fren fat :p *tetiba tumbuh tanduk atas kepala*