Rendang Kari Udang
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
1 inci halia
Kisar semua bahan diatas.
4 sudu makan serbuk kari(saya guna ADABI kari ikan)
1 sudu makan puri tomato
4 sudu makan cili kisar
6 sudu makan kerisik
2 biji jus limau nipis
1-2 sudu teh gula melaka
1 cawan air
Garam secukup rasa
Daun kari secukupnya
Minyak untuk menumis
1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan bahan kisar dan daun kari.
2. Masukkan serbuk kari, sedikit air, cili kisar, puri tomato dan gula melaka. Kacau-kacau selalu supaya kari tidak hangus.
2. Masukkan serbuk kari, sedikit air, cili kisar, puri tomato dan gula melaka. Kacau-kacau selalu supaya kari tidak hangus.
3. Bila sudah nampak garing masukkan air dan biarkan mendidih. Masukkan kerisik, jus limau nipis dan udang. Masak sebentar dan angkat.
4. Hidangkan panas-panas bersama tumpi NAGO :D
No comments:
Post a Comment