Monday, July 16, 2007

Macaroon versi Dang Amai


Hey... My 1st experiment worked. I was so tempted looking at Faizah's past entry titled 'poitiers'. Her macaroons look marvellous (Sama tak serupa)

Posted by Picasa


100g putih telur gred A yang segar(suhu bilik)
200g gula kastor/gula aising
2s.m tepung jagung
1s.m jus lemon/cuka makan
200g badam kisar
2s.m emulco stroberi
1s.m pewarna merah jambu

1. Panaskan ketuhar 200celcius.
2. Pukul telur hingga kembang dengan mesin pengadun kek(lebih kurang 90saat).
3. Masukkan ¾ bahagian gula sedikit-sedikit hingga habis.
4. Masukkan tepung jagung sedikit-sedikit hingga habis.
5. Massukkan ¼ bahagian gula sedikit-sedikit hingga habis.
6. Masukkan jus lemon/cuka makan.
7. Pukul sehingga meringue nampak berkilat dan matikan mesin pengadun.
8. Masukkan almond, strawberry emulco dan pewarna. Kaup dan balik-balikan hingga rata.
9. Masukkan kedalam beg paip dan paipkan kedalam mangkok kek kertas. Bakar 8minit dengan 180celcius dan turunkan suhu ketuhar kepada 150celcius selama 12minit atau sehingga meringue kering.
10. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan 15minit kemudian buka meringue dari mangkok kek kertas itu. Susun diatas redai kek, biarkan sejuk hingga mencapai suhu bilik.
11. Sandwickan dengan jem blueberry atau krim putar yang siap sedia.

Nota Yagan:
Pastikan menggunakan telur yang benar-benar segar(jika TIDAK anda membuang masa, tenaga dan bajet sahaja) .
Bila memasukkan bahan-bahan kedalam putih telur jangan dimatikan mesin pengadun.
Temperature dan Humidity juga mempengaruhi keberhasilan kita membuat macaroon yang cantik dan sedap.

2 comments:

Faizah said...

salam kak nina..
Pandai kak nina buat..saya pandai beli n makan aje...macam mana kak nina buat?ada resepi...?

Ada phone number x?

Nina Suria said...

waalaikumsalam faizah, insya allah akk akn letak resipi 'diyamon kakmOn' tuh dalam waktu terdekat ni, akk msh buzzzz :D

kalo sampai brunei kol akk yah +6738778280.