Hari ini kita ingin mengongsikan satu hidangan mi sop yang mudah dan sihat; Mi Taipunam. Kedengannya agak pelik bukan? Sebenarnya inspirasi dari mi sop Vietnam atau lebih dikenali dengan nama Pho. Ok mari kita ke dapur dan masak sama-sama ye 😊
1. Mi beras atau mi udon secukupnya(direbus dan ketepikan)
2. 12 ekor udang bersaiz besar diperap dengan jus limau nipis, garam, sos tiram dan cili kisar. Goreng dan toskan.
(A)
2liter stok ayam atau daging
4keping isi dada ayam
2inci halia dimayang
1sudu teh lada hitam
Garam secukup rasa
Masukan sambal cili serai(pilihan)
Masak bahan di atas 10minit.
(B)
Seaweed secukupnya
Daud saderi secukupnya
Bawang goreng secukupnya
Cili Thai hijau/merah secukupnya
Limau nipis didadu
Sambal cili serai:
4batang serai wangi
5biji cili merah
5biji cili Thai merah
3biji bawang merah
7ulas bawang putih
1sudu teh petis/belacan bakar(kita gunakan petis)
1sudu besar udang kering yang ditumbuk
Sos ikan Thai secukupnya
4biji jus limau nipis
3lembar daun limau purut
Kisar/tumbuk halus semua bahan diatas(kisar kering)
Tumis semua bahan dikisar dengan minyak lepas mengoreng udang tadi. Toskan rempah.
Isikan mangkok dengan mi udon dan tuangkan air sop(A) kedalamnya. Taburkan dengan bahan-bahan (B). Kemudian tambahkan sedikit sambal cili serai dan udang, hidangkan sementara panas.
Mudahkan?
No comments:
Post a Comment