Selamat malam. Apa khabar semua. Malam ini kita terpanggil untuk mengongsikan resipi Parcel Pasta kita yang sudah lama tersimpan di dalam draft. Maaf yah! Kita seperti biskut. Sekejap ada, sekejap tak ada.. Nanti kita cerita bab hilang tu.
Ok! Bahan-bahan nya mudah saja. 5biji telur. 3 cawan tepung serbaguna. 4 sudu makan extra virgin olive oil. 4 sudu air. Secubit garam. Uli semua bahan sehingga menjadi sebiji doh. Rehatkan 20minit.
Kemudian uli lagi sehingga doh licin dan elastik. Rehatkan lagi 30minit.
Sementara itu kita sediakan intinya. Cendawan dan keju mascarpone. Tumis 5 ulas bawang putih yang dicincang hingga naik bau. Masukan cendawan segar yang telah dihiris nipis. Tambahkan 1 sudu teh oregano dan 5 lembar daun basil ungu. Jika inginkan pedas, tambahkan cili atau lada hitam. Secubit garam. Masak 3 minit. Ketepikan dan biarkan sejuk. 250gm keju mascarpone dan 2 biji kuning telur dipukul hingga licin. Masukan cendawan dan gaul sebati. Sejukan di dalam peti sejuk sejam.
Doh digiling nipis dan potong panjang seperti dalam gambar. Isikan inti dan bungkus kemas seperti parcel. Gunakan putih telur untuk pelekat.
Sekian dari kita malam ini, selamat mencuba xoxo
No comments:
Post a Comment