Thursday, January 14, 2010

Pulau ManukanBermula di Jesselton Point. Kami sampai seawal pukul 7:00 pagi. Suasana sejuk dan lenggang. Laut berolak lembut. Di kejauahan berbalam-balam tiga buah pulau seperti terapung-apung di dada laut.  Di langit awan gemawan berarak mendung. Tanda-tanda hujan tidak lama lagi akan turun.Khabarnya di pulau itu makanannya mahal berganda-ganda. Jadi... kami bergeggas masuk ke-food court untuk mengalas perut sebelum Tuan boat itu tiba. Penjual makanan belum lagi siap memasak hidangan. Cuma ada mee goreng dan nasi lemak sahaja tersaji dikaunter hidangan.  Lalu kami memilih mee goreng dan telur mata lembu sahaja mnjadi 'selingan'.

Siap kami bersarapan Tuan boat itu belum jua muncul. Lalu kesempatan ini ku manfaatkan dengan membeli lagi makanan dan minuman untuk bekalan di pulau nanti.Setengah jam menunggu baru bayang Tuan boat menyapa kami. Masaalah lagi...Memandangkan kami cuma enam orang maka Tuan boat meminta kami membayar sewa boat untuk satu pakej RM$400+++ atau kami terpaksa menunggu lagi 6 pelanggan untuk memenuhkan seat boatnya. Bang Mat memilih MENUNGGU.PENAT menunggu masih belum ada jua pelanggan, akhirnya Tuan Boat itu pun mengalah. Kami pun mula bertolak ke pulau Manukan dengan hati yang berbunga-bunga..

Satu kilometer belayar, kelihatan seorang nelayan tua tegar berdiri mengayuh sampan di dada laut. Dia cuma memakai seluar 'pelarut' tanpa berbaju. Urat dawai jelas kelihatan di kedua belah tangannya. Sorotan matanya jelas memancarkan dia masih gagah menongkah arus kemodenan. Tiba-tiba aku teringat ninda yang telah tiada. Terbayang saat kami di perjalanan pulang dari Temburong, bila melihat air sungai tengah mula surut, ninda cepat-cepat melabuhkan pukatnya untuk menangkap Kitang dan Kembura. Manisnya kenangan itu.Tidak sampai dua puluh minit belayar, kami sudah nampak pulau Manukan begitu cantik melambai-lambai kami datang. Airnya nampak berlapis-lapis. Hijau dan biru. Semakin rapat .. semakin hati berdetak. Subhanallah, sungguh indah ciptaanMu ya Tuhan.

Saat melangkahkan kaki di atas jeti kelihatan anak-anak ikan yang berwarna-warni berebutan mematuk roti yang di taburkan oleh tetamu. Sungguh comel kelihatannya. Aku terpukau sesaat.

Anak-anak sudah melompat-lompat, tidak sabar ingin menyelam. Apalagi melihat tetamu pulau itu sudah ada yang turun ke-gigi pantai bermain dengan anak-anak ikan.Sampai di daratan, kami disambut oleh Sutera Sanctuary Lodges yang mempamirkan hiasan dalaman yang cukup memukau.. Dekorasi perabot kayu dengan gaya Bali itu benar-benar sekata dengan persekitaran pulau itu. Suasananya bertambah romantis dengan pantulan cahaya lampu meja. Apalagi bila aroma wangian aromatherapy kayu-kayan dinyalakan, benar-benar melapangkan kepala.  Rasanya aku ingin guling-guling di ruangan syahdu itu, di saat itu jugak.

Anak-anak sudah tenggelam dengan keindahan pantai itu. Sekejap-sekejap Lutfan tercungap-cungap menahan diri dari terminum air laut yang TERSANGAT masin itu. Leyn sudah lupa dunia.Penat menyelam, anak-anak 'maruah' makanan yang ada. Bila sudah perut bernyanyi semua makanan jadi terekstra sedapnya. Abang dan Leyn membalun donut Big Apple, sisa semalam. Lutfan dengan sandwich yang dibeli di jeti tadi. Bang Mat dan kakak menyapu mee hoon.Lepas makan abang dan Lutfan menyambung aktiviti menyelam lagi. Bang Mat sudah terlelap dibuai bayu laut yang nyaman. Aku, Leyn dan kakak meninggalkan bangku, lalu meneroka kearah daratan pulak. Ada beberapa buah challet  untuk bermalam terdapat disitu. Diperbuat daripada kayu, nampak cantik dan nyaman persekitarannya.

Di sebelah belakang, pulau ini menghadap ke Laut China Selatan. Tebingnya tinggi, kira-kira tiga meter dari aras pantai.Ombaknya agak kuat dan anginnya sangat kencang. Batu karang berhamparan di situ. Pasirnya kasar dan tajam, warnanya sedikit gelap. Benar-benar kontras dengan  yang di depan.

Aku sempat mengambil beberapa biji batu karang yang nampak unik untuk dibawa pulang sebagai kenangan.Tepat jam 11:30 pagi, kami tinggalkan Pulau Manukan dalam hujan yang merintik.Oooops... Kita sambung lagi nanti yah, cinta tertinggal di Pulau Mamutik.


2 comments:

azlina said...

salam kak mon...
indahnya alam yg allah ciptakan buat kita hambanya..dan terlalu banyak tidak terhitung nikmat allah yg perlu kita syukuri..

jid said...

kakmonnnn..seronoknyaaa kutip batu karanggggg....