Tuesday, January 16, 2007

Nasi Kabuli

1 kg daging direbus dan dicarik halus
5 cawan air rebusan daging(diatas)
3 cawan beras Siam
1 cawan beras pulut
1 cawan minyak kelapa
8 biji bawang merah dihiris nipis
10-15 ulas bawang putih dihiris nipis
5 inci halia ditumbuk halus
1 pkt rempah lima
1 s.m jintan manis
1 s.m jintan putih
2 s.b ketumbar
1 s.m lada hitam
1 s.m serbuk kunyit
Daun saderi untuk hiasan
Garam secukup rasa

Panaskan periok dengan minyak kelapa. Gunakkan periok tembaga jika ada.
Tumis bawang merah dan putih hingga gareng. Angkat separuh dari bawang tersebut dan ketepikan.
Masukan semua rempah kedalam periok yang berisi sisa bawang tadi dan masak hingga naik bau.
Masukan halia , masak satu minit lagi baru masukkan air daging.
Bila air mendidih masukan beras dan isi daging yang dicarik.
Masaklah seperti kita menanak nasi biasa.
Tabur bawang goreng bersama daun sadri.
Hidangkan bersama lauk kari ataupun rendang.


Nasi Kabuli, Kari Daging dan Rendang Kari Ayam.

No comments: