Wednesday, April 08, 2009

Bake to normal



Banana-berry

8 biji telur
3 cawan mentega
3 cawan gula perang(kisar hingga halus)

Ayak bersama-sama:
4 cawan tepung naik sendiri
2 sudu makan serbuk koko

1 cawan buttermilk *susu segar pun boleh
1 cawan stroberi dlm kaleng(dilecek halus) *jem pun boleh
15 biji pisang emas(dilecek halus)
1 sudu makan stroberi emulco

1. Panaskan ketuhar 170degree celcius.
2. Pukul mentega dengan gula perang dengan mesin kek hingga lembut.
3. Masukkan telur, susu dan tepung berselangseli hingga habis (mesin kek diperlahankan kelajuannya). Kemudian pukul lagi tahap maksima dua minit.
4. Masukkan pisang, stroberi dan stroberi emulco. Kaup rata dengan sudip kayu.
5. Tuang adunan kek kedalam dulang khas kek yang bercorak bunga.
6. Bakar dalam masa 35minit atau sehingga kek masak. Tertakluk pada ketuhar masing-masing.
7. Ayakkan serbuk koko diatas kek sebelum menghidangkan.



Maaf lama menunggu. Tiba-tiba kakmOn ada kerja yang kena siapkan dengan kadar SEGERA. Ampunkan kakmOn yah!

Silakan....

4 comments:

ummi said...

Salam kakmOn..aduhaiiii terliur tgk kek ni dgn topping meleleh gitu..cepat2 nak resepi nih..kalau senang je..Ummi nak terus buat..hahaa..kalau susah or complicated je, Ummi tengok je laaahh...ahaakss!!

Jid said...

waaaaaaaaaa..kmon labuk coklat mcm kat gurun sahara... (",)..

nyum..nyum..nyum...

Nina Suria said...

ummi
kalo namanya chef UMMI dari home sweet home, tutup mata pun dia boley buat sayang. Mudah dan meriah ;)

jid
tu mukan gurun sahara, tu gaung maut *jeling timangan kakmOn yang dok rosak*

ummi said...

Hehe..senang nak buat eh?? Kalau dah senang gitu..kena cari acuan bunga dulu laaa...baru cantik eh..alahaiiii...xpun tibai acuan/loyang biasa je la kakmOn kalau dah air liur meleleh dah nak rasa ni..hehe