Saturday, January 15, 2005

Bake Cheese Cake by using double boiler technique

4 comments:

Nina Suria said...

Maksudnya tray yang berisi cake mixture tu kena dilapis dengan tray yang lebih besar dan nur kena simpan air kat dalam tray yang besar tu. So kek yang sudah dimasak di peringkat pertama tadi tidak akan hangus. Tu lah sebab dia taruk air kat dulang yang kedua tu. Double boiler tu sama macam kita kukus kek lah nur.. cuma dia guna air yang sedikit. Lagi pula kek keju ni manja.. kalau you bakar kekadang dia pandai pecah macam earth-quake. So guna water vapour to moistened the cake. You cuba dulu baru you got d idea what a double boiler for. You tengok betul2 pic tu. Foil tu pula kegunaanya supaya mencegah air dari masuk kat bawah tray cheese tu. Kan nur nampak sendiri tray nya macam belt kan... kan..

Eik panjang lebar pulak nina... Nanti nina dah punya kedai, nina buat kelas memasak hehe..

Anonymous said...

i'Allah dah dapat sikit idea what is the double boil tu kak nina..then lepas tu kita mmg masuk kan adunan dalam oven lah yer....

tak sabar nak try buat cheese cake ni...dah lama cari resepi cheese cake yg boleh memikat rasa mcm ni,sblm ni ada try jugak,tapi bezanya chez cake yg itu dibakar dlm oven biasa dan bkn menggunakan cara double boil..

hehehehhe,sekarang ni mmg ada reason kukuh nak beli tray belt tu utk baking cake..yezzer!!!!

hehehehhe,kak nina Nur sokong kak nina buat baking class ni..boleh turunkan ilmu brownies and cookies pulak...yuran kelas tu silalah beri diskaun pada kami2 yer....

i'Allah bila Nur dah try buat,berjaya ke tidak..nnt Nur beritahu yer..seminggu lagi nak abis exam..pastu kita jadi chef..

Nina Suria said...

Ok nur bisa diatur.. nanti nina buat advert bila class beroperasi hehehe... Semoga berjaya buat kek cheese tu eik...

Nina Suria said...

tentang brownies n cookies tu I.A akak usahakan.