Monday, March 26, 2007

Kalender Kuih Brunei

Entri ini untuk lela, maaf Nina belum sempat tanya pada yang arif. Ini hasil dari kalender Jabatan Penerangan Brunei yang mempromokan kuih melayu Brunei. Harap berpuas hati.
Click picture to zoom the recipe.

6 comments:

AnaKushingParsi said...

meauwww...KakMon...tuh cincin sape tu? mcm cincin anak gergasi jerk....hehehe..mcm syedap jer...pedas ek Kak? nampak mcm muruku pun ada gak..mcm pedas2 sket...hehehe..tul ker tekaan meauww nih?

Nina Suria said...

anak kusying tu mukan cincin anak gergasi daaarrr. Tu kepala paip tangki minyak bang mat muahahaha

manalah pedas cik kak oiiii.. kuih tu manis ler.. aku tahu lah ko takut kaler merah tu kan.. tu mukan serbok cabi lerrr

Anonymous said...

salam kakmOn. 1st time Lela kesini. Best arrr tgk akaknya kek roll & thanks utk resipi kuih cincin ni tapi eh kata suami kita kuih yg dia makan warnanya lebih pada coklat bukan kemerahan. Kenapa eh? Anyway gula anau tu gula apa? Gula merah ke gula melaka? Sori ah byk tanya hehehe

Lela854

Nina Suria said...

walaikumsalam lela, rupanya dah masok rumah kakmOn, akak baru aje update n3 ni :)

btw nak tanya lela, kuih tu coklat? lembut? kalau yg itu mungkin ardam. Ardam tu ada akak resepinya dirumah sebelah. Tapi akk tempel gambar ardam yg dimodenkan.

Jika kuih yg lela makan tu rangup mcm kuih meruko tu baru kuih cincin.

Atau mungkin kalernye ditukarkan :D

gula apong adalah gula dari buah nipah/nyiur(org semananjung kata; gula nira???. Teksturnya mcm petis, pekat dan melekat, berwarna coklat kehitaman. Nanti ada masa akk akan upload gula apong tu ek.. Insya Allah

Anonymous said...

Selamat Menyambut Maulidur Rasul. Semoga akak sekeluarga sihat ya. Kita kat sini Alhamdullillah, sihat jugak.
Kak..yg makan kuih tu suami kita. Utk kita dia bawak balik perut dia je yg dah kenyang hehehe. Betullah dia kata kuih cincin bab rangupnya mcm meruku. Kita rasakan gula yg akak maksudkan tu gula melakalah. Gula yg buat kuih onde2 tukan? Kalau ye, betullah tu...
Apapun kita dah terpikat ngan kek gulung akak. Tapikan ada kek gulung yg xde resipinya camna nak buat, n3 bln 2 & 3 nye. Kalau x keberatan passlah resipinya k.

Lela854

Nina Suria said...

Lela bukan gula itu, walau gula apong tu dibuat dari buah yg sama tapi rasa dan teksturnya bagai langit dengan bumi. Tolong jangan buat dulu yah, nantikan akk update n3 gula apong nih, sebab byk tetamu akk tengah confuse gula apong brunei ngan gula nira semenanjung. Rupanya ada perbezaan nick. Ampun

btw mengenai kek roll yg tiada resipi attachment itu, nantikan didalam buku BAGAS TANGAN BU APSAH NANTI. Insya Allah jika tidak ada aral melintang akan menemui anda di pesta buku KL nanti.. Insya Allah