Friday, March 30, 2007

Tat Coklat




Kulit:
2 biji telur(dipukul sekejap)
250 g mentega beku(didadu dan biarkan sebentar sehingga mencapai tahap suhu bilik)
150 g gula aising
350 g tepung naik sendiri/tepung gandum
50 g tepung jagung
50 g cornflakes dikisar halus

Inti:
250 g coklat masak(dicairkan dengan air mendidih)
60 g krim segar/nestle
30 g mentega
Masak semua bahan-bahan ini 5minit dengan cara double boiler.
Apabila coklat suam baharulah dituang kedalam kulit tat yang sudah masak.

Satukan bahan kering.
Pukul mentega hingga lembut didalam sebiji mangkuk.
Masukkan telur dan pukol lagi hingga sebati.
Masukkan bahan kering dan uli sehingga menjadi sebiji doh.
Canai dan terapkan mengikut size acuan tart.
Bakar 170celcius selama 15minit atau sehingga keemasan.
Sejukkan dan isikan dengan inti coklat.
Hias dengan krim, kacang badam dan parutan coklat.
Psssttt.. Mrs Tiara! macam tau-tau saja aku kan publish entri kuih tat. What a coincidense...

No comments :