1kg ikan Jarang Gigi(Gelama) di belah belakang dan bersihkan
½ paket asam jawa
6 sudu makan lada kisar
1 sudu teh serbuk kunyit
2-4 sudu makan garam kasar/garam laut
5 biji bawang merah dihiris(jika suka)
1 biji bawang besar dihiris(jika suka)
Campurkan semua bahan dengan sedikit air, biar pekat.
Sumbatkan pes asam kunyit tadi kedalam perut ikan.
Lumurkan sisa pes tadi ke atas ikan.
Perap semalaman di dalam peti sejuk.
Keringkan sehari di bawah panas matahari.
Ikan ini tahan lama disimpan di dalam peti sejuk.
Nota Yagan:
Di Brunei kami mempunyai beberapa cara untuk membuat ikan masin. Sama ada ikan masin kering, ikan masin jeruk dan ikin masin liking. Liking bermaksud ikan yang di masinkan dengan bumbu asam pedas. Ikan yang selalu di gunakan ialah, Rumahan(Kembung), Tamban, Kuasi(ikan sungai, rupanya seperti ikan Lapam Jawa) dan Jarang Gigi ini. Ikan ini memang sedap apalagi bila makan dengan beras kabun(huma), tumpah-tumpah(seperti lempeng) atau ubi kayu rebus.
Kadang-kadang ada orang tetua(orang tua) kitani menambah mempelam atau mambangan yang di parut kasar kedalam bumbu liking ini. Memang sungguh berbeza kesedapannya.
No comments:
Post a Comment