Wednesday, December 19, 2007

Pasta Mozarella bakar





Bahan Utama:

1 Paket macoroni
250gm daging cincang
250ml sos tomato pasta
5 biji tomato merah dipotong bulat
1 biji red bell pepper dipotong dadu
1 sudu makan Italian Herbs
2 s.b sos cili
2 s.b cili kisar
Minyak zaiton secukupnya
Garam secukup rasa

Mesin:
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
5" halia muda

Optional:

1 1/2 cawan susu segar
1/2 - 3/4 cawan tepung serbaguna
1/2 cawan mentega
1 cawan keju parmesan
1 cawan keju mozarella
1 s.t italian mixed herbs


A)

Rebus macaroni hingga empuk. Ketepikan.

Tumis bahan mesin dengan minyak zaitun dalam saucepan hingga keemasan.
Masukan bahan sos kecuali tomato dan red bell pepper.
Masukan dagging cincang, masak 5 minit.


(B)
Ambil saucepan, panaskan mentega dengan api yg sangat perlahan.
Masukan tepung dan kacau hingga rata dan tidak berketul.
Masukan susu segar sedikit-sedikit dan kacau lagi. Masak dalam 2minit.
Masukan keju parmesan dan gaul rata. Angkat.
Masukkan sos krim ini kedalam daging (A).
Hiaskan dengan tomato dan daun saderi

Bahan tambahan itu boleh juga anda tinggalkan. Tapi adalah lebih baik jika anda memasukannya. Sos krim itu akan membuatkan tekstur macaroni anda melekat dan tidak berderai. Keju mozarella itu juga fungsinya untuk menambah keenakan macorini tersebut. Bila makan panas-panas keju itu mencair. Dan bila diangkat dari mangkok casserole, dia akan melekit dan elastik, seolah-olah gula-getah yang kenyal(sepertimana iklan *iz*a *ut)

Nota Yagan:-

Insya Allah jika sempat kakmOn akan kembali lagi esok di pagi Aidiadha. Salam Aidiladha untuk semua yang sudi bertandang kerumah kakmOn di sini. Maaf zahir dan batin.

No comments: