Saturday, August 14, 2010

Briyani Setalam



6 cawan Basmati rendam sejam dan toskan
6 cawan air ayam secukupnya

Bahan Kisar:
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
5" halia muda

Bahan Tumis:
1 batang kayu manis
5 biji pelaga
7 kuntum bunga cengkeh
2 kuntum bunga lawang
1oogm/1 paket rempah Briyani Ahmed Bombay
2 biji buah pala ditumbuk halus
1 cawan minyak sapi(GHEE)
1 tin susu cair

Bahan Tabur:
1 cawan kismis hitam
1 cawan badam panggang
10 biji kurma
1 pohon daun saderi

Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumis bahan rempah hingga naik bau.
Masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyak.
Masukkan rempah briyani dan buah pala. Masak lagi 2minit.
Masukkan beras basmati dan gaul hingga rata. Masak lagi sebentar.
Masukkan air ayam dan tudungkan periuk kemas-kemas. Biarkan hingga airnya kering tapi jagan hangus.
Masukkan susu cair dan taburkan kismis tutupkan kembali tudung periuk kemas-kemas. Perlahankan api, sekecil-kecilnya. Kalau boleh alas api dengan tudung belanga yanng sudah 'pencen'. Baru diletakkan periuk nasi diatasnya. Supaya nasi kita tidak hangus.
Bila masak susunkan dengan bahan tabur mengikut selera. Nah! hidangan ini sudah pun tersedia. Walah.



SALAD TROPIKA:
1/4 biji kobis ungu
1/4 biji kobis salad
2 biji lobak merah
1 biji timun dibuang tengahnya
10 biji cili Thailand merah
1 biji bawang besar merah
1/2 biji nenas

MAYANG bahan-bahan di atas dan satukan di dalam sebiji mangkuk.
MASUKKAN 1/2 cawan jus lemon, 1/4 cawan gula, 1/4 cawan krim avacado dan 1 sudu teh garam. Perap setengah jam.
TABURKAN 1/2 cawan badam panggang dan sedikit daun saderi.
HIDANGKAN bersama nasi Briyani  dan Ayam Panggang(Resipi) seperti diatas.

Selamat berbuka

No comments: