Hobbies: Come and share with me.. your simple things of everyday life; gardening, entertaining, cooking and decorating..
Saturday, August 14, 2010
Briyani Setalam
6 cawan Basmati rendam sejam dan toskan
6 cawan air ayam secukupnya
Bahan Kisar:
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
5" halia muda
Bahan Tumis:
1 batang kayu manis
5 biji pelaga
7 kuntum bunga cengkeh
2 kuntum bunga lawang
1oogm/1 paket rempah Briyani Ahmed Bombay
2 biji buah pala ditumbuk halus
1 cawan minyak sapi(GHEE)
1 tin susu cair
Bahan Tabur:
1 cawan kismis hitam
1 cawan badam panggang
10 biji kurma
1 pohon daun saderi
Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumis bahan rempah hingga naik bau.
Masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyak.
Masukkan rempah briyani dan buah pala. Masak lagi 2minit.
Masukkan beras basmati dan gaul hingga rata. Masak lagi sebentar.
Masukkan air ayam dan tudungkan periuk kemas-kemas. Biarkan hingga airnya kering tapi jagan hangus.
Masukkan susu cair dan taburkan kismis tutupkan kembali tudung periuk kemas-kemas. Perlahankan api, sekecil-kecilnya. Kalau boleh alas api dengan tudung belanga yanng sudah 'pencen'. Baru diletakkan periuk nasi diatasnya. Supaya nasi kita tidak hangus.
Bila masak susunkan dengan bahan tabur mengikut selera. Nah! hidangan ini sudah pun tersedia. Walah.
SALAD TROPIKA:
1/4 biji kobis ungu
1/4 biji kobis salad
2 biji lobak merah
1 biji timun dibuang tengahnya
10 biji cili Thailand merah
1 biji bawang besar merah
1/2 biji nenas
MAYANG bahan-bahan di atas dan satukan di dalam sebiji mangkuk.
MASUKKAN 1/2 cawan jus lemon, 1/4 cawan gula, 1/4 cawan krim avacado dan 1 sudu teh garam. Perap setengah jam.
TABURKAN 1/2 cawan badam panggang dan sedikit daun saderi.
HIDANGKAN bersama nasi Briyani dan Ayam Panggang(Resipi) seperti diatas.
Selamat berbuka
Labels:
Resipi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment