Saturday, January 12, 2008

Mandi Bunga





KAJIAN terbaru berkaitan dengan mandi mendapati ia bukan saja bertujuan untuk membersihkan diri daripada kotoran, tetapi menjauhkan stress serta berperanan penting meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Penyelidikan yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine menunjukkan penderita diabetes yang menghabiskan masa selama setengah jam berendam dalam air suam dapat menurunkan tingkat gula darah sekitar 13 peratus. Kajian di Jepun pula menunjukkan 10 minit berendam dalam air panas dapat memperbaiki kesihatan jantung terutamanya untuk lelaki.

Berikut beberapa manfaat mandi kepada individu yang mengamalkannya.

Mengeluarkan racun:
Mandi air panas sekitar 32 hingga 35 darjah Celsius membuka ruang yang dapat membantu mengeluarkan toksin. Mandi air panas membantu menurunkan tingkat gula darah, menyembuhkan sakit otot dan membantu menjaga usus besar supaya bekerja dengan baik. Waktu yang dianjurkan ialah selama 10 hingga 20 minit.

Mandi air sejuk sangat baik untuk meredakan ketegangan. Ia dapat menyempitkan darah dan meningkatkan tingkat gula darah. Suhu yang dianjurkan ialah sekitar 12 hingga 18 darjah Celsius.

Jangkitan kulit:
Penyakit kulit tertentu seperti ruam atau gatal-gatal boleh diatasi dengan menambahkan soda penaik (sodium bicarbonate) ke dalam air mandian. Ia bertindak sebagai antiseptik. Isikan air ke bekas mandian dan tambahkan soda penaik dan aduk sehingga rata. Digalakkan untuk berendam selama 10 hingga 20 minit.

Selesema dan sakit kepala:
Merendam kaki dalam air panas membantu menyembuhkan selsema, sakit kepala dan menyegarkan kembali kaki yang lelah. Masukkan air panas secukupnya dalam bekas sehingga menenggelam kan pergelangan kaki kemudian tambahkan beberapa titis minyak seperti lavender, peppermint atau lemon. Selepas basuh dengan air sejuk.Lakukan nya selama 10 hingga 20 minit.

Insomnia:
Merendamkan kaki dalam air dingin sangat baik kepada anda. Yang mempunyai masalah imsomnia atau memiliki masalah tidur. Masukkan kaki sehingga ia merasa dingin. Perubatan ini berguna bagi kaki lelah, pendarahan hidung, selsema dan sembelit.

Nota Yagan:
Demi menyahut seruan Pakcik Mat Gebus, kakmOn pun pergilah mandi bunga 7 kaler nyah SUWEY kat ZEN SPA. Alahai... Rasa macam Ratu lak sepetang itu dari hujung rambut ke hujung kaki dirawat begitu rupa. Kalau nak ikutkan hati memang tak nak kuar dari jacuzzi tu. Adeeeeh.

Esok baru kita bukak kelas masak yah. Skang ni kakmOn nak beradu. Ngeh ngeh ngeh ngeh

4 comments:

JahRera said...

salam nina,
tak cukup tu mandikan telapak kaki saja.
Kena rendamkan seluruh badan dalam air panas, barulah kick.
Meh, sini cepat...kita berkubang dan golek2 bersama hehehe.

Nina Suria said...

walaikumsalam klela
nina kena massage kaki dulu sebelum bekubang dlm jacuzzi tub yg nyaman tu. Nak gak merasa hot spa org jepon, bila la agaknya... tunggu gambo sultan turun dari langit kut :p

klavusyukulatfanilla said...

lepas tgk bill, aku jadi stress balik huwaaaaaaaa

Nina Suria said...

klavuuu *hulo jus epal hijau*