Wednesday, November 14, 2007

Kenapa Dayang Senandong jadi putih??



Kek Dayang Senandong di dalam Buku Resipi


Soalan 1: Kenapa kek Dayang Senandong saya putih tidak seperti di dalam buku resipi.
Jawaban: Penggunaan jenis bahan adalah salah satu faktor yang utama mengapa kesalahan terjadi. Bahan seperti browning sugar dan coklat urai adalah agen pewarna hitam bagi resipi kek Dayang Senandong.

Nota Yagan: Setelah bersoal-jawab dengan pengguna, saya dapat tahu yang beliau menggunakan gula perang bukannya browning sugar atau dikenali dengan nama browning syrup. Mungkin kesilapan ini terjadi kerana kekeliruan pada nama bahan ini. Selain dari browning sugar ini, anda juga boleh menggantikannya dengan chocolate paste. Rasanya lebih sedap dari penggunaan browning sugar.

Soalan 2: Bila mengukus kek Dayang senandong, tudung periuk kukusan kena tutup atau tidak?
Jawaban: Mengukus apa jua jenis kek, kita perlu menutup tudung periuk kukusan itu dengan ketat. Agar wap kukusan tidak manitik ke dalam kek yang kita kukus itu.

Nota Yagan: Terimakasih kerana sudi berkongsi pengalaman dan masaalah dengan saya.

6 comments:

bidasari said...

putih sbb kulit itam sudah kana sambar alang hahaha

fair n lovely said...

Bidasari! salah..dayang senandong sudah pakai fair n lovely

mamasya said...

cantiklah nama kek ni k.mOn macam nama org dulu2... kek ni macam kek buah ya..
kek k.mOn dah kena bleching habisan tu yg jadi putih melepak...he..he.

Nina Suria said...

mamasya memang kek ni kek org lama, dah lebih 2dekad gitu.. kek kaya dengan buah2an dan kacang.. memang sedap

Anim said...

KakmOn, kita teruja tengok segala biskut n kek raya tu... kalau la dekat seronoknya... seronok nak tangkap gambar kasik semua tu posing maut... hahaha...

sungguh... mmg menawan...

Nina Suria said...

anim! posing maut? meh la sini, anim tangkap ngan org nya skali.. mau gak kakmOn enterframe ngeh ngeh ngeh ngeh :p