Wednesday, December 08, 2004

Lapas bala

Balik ku keraja ku liat amah babu ani nyiram bunga. Masuk tarus kerumah ku tanpa menagur amah babu ani.. nya orang sebelah mata pun ku inda sudi kan betantang mata dengan nya. Apa lagi kan bekurapak... Ku panggil Alut, 'bagitau anti suruh panyap barangnya.. awal ani jua ia balik' aku mengarahkan anak ku yang tua.

Aku naik kebilik untuk mengambil passport amah ani, ku cari dalam laci indada. Eh... mana passport ani.. otak ku bepusing mengingatkan dimana letaknya. Puas ku selongkar dalam laci, dalam safety box, dalam hand bag pun.... nada. Tarus ku talefon my hubby, kalau-kalau ia menyimpan. Rupa-rupanya passport amah atu rah agent maseh, fasal nguruskan amah baru yang jadi replacementnya ani. Aku pun nipun agent ani betanyakan passport ani..

Ada lagi satu hal... passportnya ani rupanya alum becancel.. Allaaaaaah camana gayanya ni.. kan sudah abis office hours.. inda jua dapat lagi kan diuruskan.

Ertinya inda tah ada amah yang kan ku tunggu datang minggu ani... entah lah labu....??????

Dalam otak ku 2-3 hari ani could be datang amah baru ani.. mun sudah empass amah babu lum becancel cana kan nunggu visa approved tuu... (the agent said waiting for aproval visa saja lagi untuk amah baru masuk), mesti visanya pun alum lagi bepohonkan...

ehmmmmmmmmmmmm ani baru ya malang pak malau malang merempat...

Aku pun menipun my aunt, ngusut canakan cancel empass amah babu ani.. Jadi hal lagi.... My aunt ani pun sibuk betanya rah colleguenya minta nasihat cana nguruskan amah balik emergency ani (baik jua my aunt ani orang immigresen tau lah rules nya).

My aunt ani pun mengarahkan aku membuat surat permohonan untuk membatalkan empass amah babu ani, n sertakan sama salinan tiket sama detail passportnya sekali.

Akupun macam lipas kudung mengikut arahan my aunt ani...

Sebelum atu ku suruh my Sis Ryn datang kerumah mencek barang-barang amah babu yang banyak atu.. Sebenarnya aku ani curiga meliat amah babu membawa balik barang ani.. since nindah banyak beilangan.. tapi mudahan saja indada ia mencuri(kasar tah ku tu) buruk sangka ku saja kali ah....

Nindah dibawanya ani sekotak basar about 30"X20"X30" size panuh besealed sudah, 2 biji travelling bags, 1 biji bag labuan(beg plastik kalau tani bali nindah di labuan selalu pakai atu), ada lagi nindah dalam kantong 2-3 biji... (it was last night.. nindahnya ani belumpuk rah dinner room ku, tapi sudah paginya ku liat nada lagi disana... dinaikan nya semua rah bilik amah ku )

Lagipun my hubby riuh jua arah ku 'adang tah kau buruk sangka rah nya ni' nya-nya. Mana inda ku menyangka amah babu ani ngambil nindah yang ilang-ilang atu.. sapa lagi kalau inda ia.. nada jua bejalama rumah di kampong atu. Lagipun duit yang malar-malar diantar nya atu banyak-banyak saja... mencuriggakan jua tu.. Bapa lagi malar keilangan duit.. lain lagi amah ku sendiri jua ikut keilangan... Lum ku lagi nyabutkan barang-barang kamas n pakaian-pakaian yang ku cari balum kedapatan ani...

K abis cerita fasal kes amah mencuriggakana ani ah.... Bebalik cerita aku nguruskan paper work termination empass amah ani.

Mula-mula sekali kerumah agen di Kianggeh mengambil passport. Terpaksa ku drive over exceed limit 140-150km p.h kan terabang rasanya... Kan sudah ahir, pukol 5.10 pm sudah... Datang balik ku ke Rimba sudah kan pukol 5.40 p.m

Sekali ku masuk rumah dapan pintu dapur ani my sis Ryn merundah nindah amah ani. Abis beselungkar nindah nya ani.. betaburan... Ku liat ganya dengan mata.. malas ku ikut campur.. ku biarkan my sis Ryn handle... (barang-barang yang kedapatan oleh my sis atu pun inda kan ia mengakun, macam-macam helahnya.. ular tah jua )

Naik ku keatas tarus mengadap computer mendraf surat permohonan ani. Baik jua tedapat scanner n printer, iatah tools-toolsan ku musim kepumpongan ani. Kan pukol 7 pm siap everything.

Siap solat magrib tarus ku turun.. Ku tanya my sis 'did you found anything?' my sis said sikit-sikit tapi barang yang kami cari atu nada kedapatan... My sis keluarkan saja barang-barang yang bukan kepunyaan amah atu; gambar kami sekeluarga kebanyakanya, embroidered baju kurung(Ryn buatkan untuk babu gaji pertamanya) , hand bag dan barang-barang yang amah atu inda berani mengclaim balik... faham-faham saja lah.. ertinya yang divacumnya lah tu.

Abis my sis mempacked balik barang amah ani tarus ku ke airport. Check-in alum ramai fasal awal lakat.. so besanaian lah. Sudah check-in nya officer atu belabih timbangannya... 'bah okey tu.. you just charged her since she got B$300 ditangannya aaaah' nyang ku rah officer atu. Ketawa officer atu(senyum seribu makna)... 'ada problem kah' officer ani betanya balik arah ku.. 'ehmmmmmm emergency balik' ku balas dengan senyum makna... faham tia officer atu.

Officer ani tanya aku lagi 'Sudah kita uruskan pembatalan empass nya ni..?' ku jawab iatah ni... alum lagi selasai.. sekali nya 'baik tah kita agga arah polis dapan departure atu bagitau masaalah kita' . Aku pun mengangguk.. okey... 'Bah selasaikan tia dulu amah ani berapakan dibayar nya excess baggage nya ani'. Aku betanya balik arah officer atu.. dikira-kiranya B120+ 'bah bayar saja B$120' officer atu menjawab. Officer atu pun menunjukan amah babu atu dimanakan membayar ' tu... kau liat rah polis bediri atu.. aah sana tah tempatnya' alum ku siap manyap passport nya dalam bag, amah ani sudah tia kuju-kuju rah polis yang kana tunjukan tadi atu, kan di bayarnya pulang arah polis atu... Dalam ati ku paloi-paloi sekali kau paloi paloi banar, sekali kau pintar labih pintar.. banarnya my sis Ryn.. (kalau tani expect ia pintar.. ia bodoh... , kalau tani expect ia bodoh.. ia pintar...)

Sudah habis settle membayar excess nya ani ku bawa ia ke tandas... ku tanya ' rah baju mu labu atu apa ada..?' dijawabnya bag duit. Ku suruh amah ani mengeluarkan... ku rasai bajunya atu lagi.. 'bah buka baju mu ani.. , aku kan meliat apa isinya...' (bukan pulang apa.. aku inda puas hati barang kamas yang ku cari atu nada bah.. it could be arah badan nya ia menaruh.. fasalnya banyak orang becerita amah menapuk barang arah badannya)

Amah ani tah... kali pertama yang ku cek badannya, banyak sudah amah ku ani perasahan aku ada sudah 11 orang since 1990 sampai ani..

Bayangkan saja.. paloi jua kan meramas badan amah ani.. ilang rasa malu ku sebenarnya.. oleh olah nya yang genis atu... Aku menyuruh ia buka baju atu lagi arah luar toilet atu dapan mirror tempat cuci tangan.. ada jua orang lain meliat tu... mun orang ani memiksai kediaku meruah badan amah aaaah... menangis amah atu pulang jua...

Dalam bag atu isinya B$1430 yang tantu dimata ku.. excluded duit B$5 n B$1 yang bebarapa kaping inda ku teritung banyaknya atu... inda jua puas ati ku, ku selongkar lagi arah pocketnya.. nada jua barang kamas ani.. inda ku tau kalau ia menaruh arah seluar dalam... Ku ambil lagi bag tangan nya, abis ku keluarkan nindahnya... tarus ia minta izin kan bekamih nya.. ku biarkan saja.. tau-tau di flush nya kali dijamban barang ani, takut ia kedapatan.. who knows(lagi datang menyelinap buruk sangka ku)

Dalam ku mencari-cari nindah ani kedapatan tia resit T.T nya 3 keping; B$1740, B$2025 B$607 kalau di itung jumlahnya $4,372 dicampur lagi duit tunai B$1430 ada lagi duit Rupee yang sudah ditukarkanya.... entah lah... inda ku lagi tefikir berapa jumlah duitnya atu.. tapi dalam otak ku masuk B$6000 lah together with T.T atu... (gajinya B$200X24 bulan $B4800 + tips pun abis-abis B$300 - B$400). Siap ku menyelongkar nindah nya ani.. ku bawa tah rah departure.. ku bagi tau arah polis guard atu masaalah amah ani empassnya alum bebatalkan ani... 'Eh ani mesti kita jumpa head officer immegresen dibawah ni... ofisnya arah arrival hall' jawab polis atu.. aku pun turun kebawah menuju arah yang ditunjukan ani.

Sampai ku jumpa head officer ani (kilala ku orang ani ah macam saudara nini bini dalam ati ku) Aku pun becerita masaalah ku ani.. Tau apa jawab head officer ani.. 'inda dapat keluar ni mesti kita batalkan dulu di main office.. disini kami proses untuk orang keluar masuk saja' Macam-macam sarahan nya keluar tentang melanggar undang-undang immigresen ani.. ku dangar saja malas ku kan betangkar. Lagipun my aunt cakap boleh kalau kecemasan but then this head officer ani refused... aku pun panic.. Dalam pikiran ku dimana kan ku menaruh amah ani karang kalau ku bawa balik.. buntu otak ku.

Lagipula bagas ku meruah badannya lagi tadi.. mesti amah ani karang pressure lagi ni dirumah.. karang keluar lagi antunya.. Yang ku fikirkan baby ku Leynah... terbayang kanak-kanak dicancang mati oleh amah... adoi na'ujubillah... mana tau ia panas ati arah ku lapas ku menyuruh buka baju nya tadi atu...(timbul lagi sanisah huri ku).

Aku pun minta keluar sekajap kan contact my aunt and ku tinggalkan arah head officer ani; tiket, passport, surat-surat permohonan ku ani..

Ku telefon lagi my aunt, ngusut camana kan settle... dalam ku on d line sama my aunt atu behamburan air mata ku.. inda ku tahan lagi... My aunt tanya sapa nama head officer atu... ku explained.. 'eh... inda kan ia inda tau aku... napa tia inda mau menolong ani..' nya my aunt lagi.. merungut.

Otak ku ligat mencari akal kemana ku kan membawa karang amah ani kalau balik semula kerumah.. adoi... aku menangis lagi...

Masuk ku semula jumpa head officer ani... memohon.. merayu-rayu.. tentang masaalah ku ani.. Tapi sedikit pun inda menerima alasan ku... nya 'barang ani sudah planned awal kita kan balikan amah ani.. pabaik tah ia menangis ruhung-ruhung minta balikan.. inda dapat balik tu.. mesti ikut peraturan..' , nyangku sekajap ah aku menalipon my cousin dulu pasal tiketnya kalau dapat ditukar.

Aku pun menalipon my cousin ani.. she said okey dapat di reissue. Okey settled... Lapas atu kejamban ku dulu kan nyuci muka ku yang misserable atu.. sebelum mengadapi head officer ani karang.

Tapi dalam jamban atu makin pulang laju air mata ku turun... yang dalam otak ku camana ku membawa balik amah ani karang. Lama ku duduk berpikir dijamban atu dalam 15minit kali... Ku cuba menahan air mata ku ni... makin laju tia pulang... I relly felt down that night...

Ku liat jam ahir sudah pukol 8:35pm rupanya... aku pun keluar dari jamban atu... Bejumpa tah ku balik head officer ani.. 'bah mari tia balik surat-suratan ku atu Ngian..' nyang ku arah nya. Sekali diunjukannya arah ku semua barang-barang tadi ani... 'Bah bawa tia Jah masuk ke departure hall, karang inda sampat tutup gate' nya-nya. Kebeliangan ku pulang mendangar ia melapaskan amah babu ani... Syukur alhamdulillah... Ya Allah kau makbulkan jua doa ku... siang tadi.. air mata ku turun laju lagi..

Dalam ku bejalan keluar atu.. aku mikirkan napa head officer membenarkan amah tadi ani keluar..... mula awalnya bekaras ia inda mau menolong cukup dengan khutbahnya tentang melanggar peraturan....('ooooo... mungkin ia baru membaca surat ku atu...sana ada addres kampong kan... barangkali baru ia kilala sapa kami atu... kan ia atu saudara ampir nini.. ehmm could be.....') barangkali ataupun baru ia kesian meliat usul ku merayu menangis-nangis atu...

Sudah ku naik keatas ku liat amah ani menangis lagi... Apa hal lagi anak ani... 'eh gara-gara kamu ni.. ibu macam orang gila menyambah-nyambah supaya kamu dapat keluar...' mulut ku lancang memarahi amah babu ani.. antah macam peluru pandu saja mulut ku pit-pot-pot.. (tau-tau ia dapat balik atu tah diharap-harapkan..) 'maaf bu... saya nyusahkan ibu' ia menghulurkan tangannya memohon maaf. Tapi ku sambut jua salamnya atu walau pun ati sakit... Pukol 8:50 baru tah selasai ia masuk.. barangkali amah ani yang paling ahir masuk, ia kali ganya lagi kana tunggu... last called. Masuk saja ia selamat rah departure... lapasssssss bala. Baru ringan rasa kepala ku.. melayang-layang rasanya

Tarus tah ku balik, meninggalkan cerita yang paling pahit kan ku kanang seumur hidup ku.... mangkali...

It was really a long long day.......

2 comments:

Anonymous said...

Aaaaah, how sad. I am sorry I cant be there to help you. Hopefully new one ani karang baik sedikit.....

Nina Suria said...

ehmmm.. makasih atas simpati kita aaah... laking ku suruh balik pun inda mengalinga.. U know what my bedroom was locked that day and I dont have the key with me... tipun orang disana atu buat da.... sj..

My only choice was break the door... :(